Tuin

De tuin is aangelegd in de romantische landschapsstijl die rond 1750 kwam overgewaaid uit Engeland. Het ontwerp is van de bekende tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard, die ook onder andere De Prinsentuin in Leeuwarden ontwierp.

In tegenstelling tot de daarvoor populaire Franse, strakke, Versaille-achtige stijl, was het ideaal van de landschapsstijl een zo natuurlijk mogelijke tuin, met grasvelden omringd door slingerende paadjes, kleine boomgroepen en mooie doorkijkjes. Omdat stinzenplanten relatief eenvoudig verwilderen, passen zij prachtig bij dit natuurlijke ideaal.

Tuin Tuin

De structuur van de tuin is, evenals de beplanting, nog hetzelfde als bij de aanleg bedoeld was. Alleen de afmeting is veranderd: de tuin is nu ongeveer anderhalve hectare groot. Het achterste deel is rond 1900 verkocht.

De grote vijver, in het midden overspannen door een golvende houten brug, is de eerste blikvanger in de tuin. Roodbaard maakte optimaal gebruik van het spiegelende effect van de vijver door de zijkanten wat op te hogen, waardoor de bloemen die daar bloeien ook in de vijver te zien zijn. Vanaf de brug spiegelt ook het huis prachtig in de vijver.

Tuin met brug Tuin met huis spiegelent in de vijver

Ook zeer beeldbepalend zijn de prachtige oude bomen, waaronder beuken, eiken, een moerascipres en notenboom. In het vroege voorjaar bloeit daaronder de stinzenflora uitbundig. In de zomer nemen strakgemaaide gazons de plaats in van de bol- en knolgewassen en is de sfeer totaal anders.

Tuin Tuin

Tuin Tuin Tuin Tuin Tuin Tuin Tuin Tuin Tuin Tuin Tuin Tuin Tuin Tuin Tuin Tuin